Speuren

Speuren is een mooie en zeer intensieve honden-sport. Het vergt veel uithoudingsvermogen van zowel hond als van baas(zin). Intensieve training en veel geduld is zeker een vereiste, om deze tak van sport onder de knie te krijgen, de baas(zin) leert zijn/haar hond te “lezen” dat wil zeggen
goed leren de reactie en gedraging van de hond te leren begrijpen en aan te voelen. Bij deze sport “leid”de hond zijn/haar baas(zin) in plaats van dat de hond door de baas(zin) word geleid, wat normaal is en wat wij de honden van pup af leren. Dit is voor de hond best wennen in het begin, maar heeft hij/zij het eenmaal geleerd, dan is het een heerlijke sport om samen te beoefenen. De hond gebruikt zijn/haar reukorgaan om een object of persoon op te sporen. De neus is bij de hond erg goed ontwikkeld en in principe kan elke hond het speuren leren het is voor zowel de hond als de baas(zin) een erg spannende bezigheid en is voor de hond geestelijk best inspannend. Op de foto’s geeft de Heer Bouwman uitleg over de beginselen van de sport en daarna gaan de deelnemers zelf aan de slag. De hond draagt tijdens het speuren een “tuigje”met een lange lijn van ongeveer 20 meter, dit om de hond de ruimte te bieden om daadwerkelijk iets of iemand op te sporen de Heer Bouwman heeft zijn eigen honden-speur-school in Amersfoort en geeft vele lessen over de gehele week.

Ik heb de Heer Andre Harms benaderd om de speur-workshop te gaan verzorgen,

De Heer A. Harms geeft Speurlessen bij de Hondensportvereniging H.S.V.A. te Amersfoort

 

 

Hierboven Sita tijdens haar Speurles je ziet de lange lijn waaraan zij loopt met een tuigje zodat zij alle vrijheid heeft om de richting te bepalen, de hond Leid hierbij en de handler volgt.

De “signalen die de hond geeft kunnen Heel subtiel zijn dus is het belangrijk je hond goed te observeren wat hij/zij bedoelt, je geeft je hond de opdracht door het woord zoek te zeggen

 

Sita ruikt het spoor waar de instructeur heeft gelopen en gaat hierbij linksaf je geeft haar hierbij de tijd om verder te gaan en weer het woordje zoek te herhalen.